Ac-zymes

Istnieje bardzo ścisły związek pomiędzy odpowiednim funkcjonowaniem układu pokarmowego a naszym zdrowiem, w którym znaczącą rolę spełnia ,dobra” flora jelitowa. Niezdrowy styl życia, picie alkoholu, zanieczyszczone środowisko, niektóre lekarstwa (np. antybiotyki) mogą rujnować florę jelitową, co w konsekwencji będzie doprowadzać do namnażania się chorobotwórczych bakterii jelitowych.

W przewodzie pokarmowym człowieka występuje obfita ilość różnorodnych mikroorganizmów, ogólnie określanych mianem flory jelitowej. U dorosłego człowieka stanowią one mniej więcej 1,5 kg masy ciała. Większość z nich żyje w symbiozie z ludzkim organizmem, niemniej jednak co ważniejsze – są one niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania; nazywa się je probiotykami. Jednakże inne bakterie mogą być kategorycznie szkodliwe. Równowagę flory jelitowej łatwo można nadwyrężyć, wykorzystując niektóre lekarstwa (przykładowo. antybiotyki) albo także poprzez inne czynniki, powodujące mnożenie się szkodliwych bakterii: stres, niestrawność.
Lactobacillus acidophilus w produkcie Ac zymes to w szczególności odporne i korzystne bakterie. Potrafią żyć w przewodzie pokarmowym do 10 dni, a wręcz dłużej. Tworzą niesprzyjające środowisko dla zróżnicowanych, szkodliwych patogenów (bakterii Clostridium, E.coli, grzybów, itp.). Mogą wspomagać wykorzystanie białek mleka, aminokwasów, tłuszczów i laktozy, uczestniczą także w syntezie witamin z grupy B. Z ich pomocą możemy zachować prawidłową florę bakteryjną przewodu pokarmowego, efektywnie wspierając w ten sposób prawidłowe funkcjonowanie naszego układu trawiennego.

Brak komentarzy

Brak komentarzy.

Kanał RSS z komentarzami do tego wpisu. TrackBack URI

Dodaj komentarz

You must be logged in to post a comment.

Profilaktyka zdrowotna to klucz do zycia.