Grzybica jelita grubego

Zdecydowana większość chorób grzybiczych zaczyna się od jelita, gdzie przewagę nad naturalną florą bakteryjną mają różnego stylu bakterie i grzyby. Dlaczego dzieje się tak, że grzybica jelit jest pierwsza, a w przyszłości dopiero objawy są w innych narządach? Otóż w jelicie są o wiele lepsze uwarunkowania do rozwoju drobnoustroi, panuje tam wilgoć, zachodzą procesy fermentacji, a także są odpady ze strawionego pożywienia, co jest oczywiście odżywką dla tego typu „gości”. Co więc robić, żeby grzybica jelita, a co za tym idzie grzybica ogólnoustrojowa nie była naszym zmartwieniem? Pierwszą rzeczą, by uniknąć grzybicy jest zadbanie o odpowiedni poziom naturalnej flory bakteryjnej w naszym jelicie, co o kilka utrudni postęp grzybic. Florę możemy dostarczyć z niektórych środków żywieniowych takich jak: ogórek kiszony, bezpieczny jogurt, kapusta kiszona, sok z buraków kiszonych, maślanki, bądź z preparatów diety, zawierających kultury bakterii. Takim produktem jest kategorycznie ac-zymes, czy probiobalance. Następną bardzo istotną rzeczą w uniknięciu grzybicy jest dieta na grzybicę, która powinna być bezcukrowa i bezmączna. Te dwa produkty są pożywką, bakterii, grzybów i wirusów, a więc chcąc zapobiec chorobie, czy szybciej się wyleczyć pamiętaj, zeby ich nie jeść.

Brak komentarzy

Brak komentarzy.

Kanał RSS z komentarzami do tego wpisu. TrackBack URI

Dodaj komentarz

You must be logged in to post a comment.

Profilaktyka zdrowotna to klucz do zycia.